Southwood London Townhouse Design by LLI Design (Award Winning)

May 21st
LLI Design official business logo. Photo credit: LLI Design

LLI Design not too long ago accomplished a complete redesign and refurbishment of a four story 1970’s townhouse in Highgate, a leafy and fascinating a part of London.

The home had great potential and the brand new homeowners, a younger skilled couple, wished to embrace the 1970’s really feel, quite than attempt to ignore it, albeit not in a cliched means. High of their want checklist was a recent glass and metal open tread staircase and a grasp lavatory with a particular WOW issue.

12 Picture Gallery: Southwood London Townhouse Design by LLI Design (Award Winning)

Though the room sizes have been good, being the total width of the property on every ground and benefitting from good pure mild; the circulation areas on all flooring have been cramped and darkish.

Decrease Floor Flooring

The prevailing staircase that led from the decrease floor to the higher floor ground, was eliminated and changed with a brand new, function open tread glass and metal staircase in direction of the again of the home, thereby maximising the decrease floor ground house. The entire inner partitions on this ground have been eliminated and in doing so created an expansive and welcoming house.

Because of its’ lack of pure daylight this ground labored extraordinarily nicely as a Residing / TV room. The brand new open timber tread, metal stringer with glass balustrade staircase was designed to sit down simply inside the current constructing and to enhance the unique 1970’s spiral staircase.

READ  Scott Disick Bachelor Pad is up for Rent

As a result of this house was going to be a tough working space, ​it was designed with a rugged semi industrial really feel. Underfloor heating was put in and the ground was tiled with a big format Mutina tile in darkish khaki with an embossed design. This was complemented by a distressed painted brick impact wallpaper on the again wall which obtained no direct mild and thus the wallpaper labored extraordinarily nicely, actually giving the impression of a painted brick wall.

The furnishings specified was brilliant and vibrant, as a counterpoint to the partitions and ground. The palette was burnt orange, yellow and darkish woods with industrial metals. Furnishings items included a metallic, distressed sideboard and desk, a burnt orange couch, yellow ​Hans J Wegner Papa Bear armchair, and a big black and white zig zag patterned rug.

Higher Floor Flooring

Residing Room

The temper adjustments dramatically on getting into the higher floor ground, right here the homeowners wished a relaxed feeling of calm. The color palette for this ground was delicate cream, yellow, and pale blue with key accent items in black.

The visible influence of the brand new staircase was stored to a minimal by putting in a glass balustrade with no handrail. The furnishings decisions have been stored fairly easy as this room needed to perform as a eating space in addition to a lounge.

READ  35,000 Sq. Ft. New Jersey Mega Mansion (Gorgeous)

A bespoke fitted banquette was designed for the return in addition to the staircase, adjoining to the kitchen. This was lit from behind with LED strips, throwing a delicate mild up the wall. Including a spherical desk, 2 eating chairs, a matt black accent pendant lamp over the desk and paintings above helped to outline the eating space. Though it had a small footprint the eating space can comfortably sit 6 individuals.

Furnishings decisions for the dwelling space have been stored easy with a beneficiant L formed couch and an industrial styled espresso desk, this sat on a carefully colored yellow and gray rug. As a counterpoint to this a wealthy teal colored velvet accent chair was positioned within the window close to the backyard. A retro matt black steel ground lamp complemented the matt black pendant lamp over the eating desk.

Robust items of paintings and graphic cushions assist convey the separate zoned areas collectively to kind a cohesive entire.

Kitchen 

Calming hues have been repeated within the kitchen, with pale khaki models and a cream composite worktop. A small breakfast bar was added and dramatic darkish bronze tiles created a backsplash between the highest of the counter and the underside of the models.

READ  50 Staircases With Tile Flooring (Photos)

First Flooring

Bathe Room

The primary ground bathe room was specified with an enormous bathe, the total width of the room, with assertion diamond formed embossed tiles in tones of cream, cappuccino and chocolate. An LED underlit picket vainness unit and mirror end the dramatic look.

Second Flooring

Grasp Suite

The second ground was reconfigured from a sequence of separate rooms into a trendy master bedroom, with an open plan lavatory that includes a press release freestanding tub.

The open plan lavatory sits comfortably adjoining to the bed room with textured porcelain wall tiles sitting simply subsequent to the Cole & Son Fornasetti “Clouds” wallpaper. Patterned ground tiles act as a counterpoint to the to the pale timber broad plank flooring. As the lavatory was open plan it was necessary to convey a extra “bed room” aesthetic into the lavatory quite than the opposite means spherical and this was achieved by choosing ground tiles within the lavatory that have been within the format of a rug sample in addition to including 2no. bronze mirrors over the vainness unit. A freestanding tub was positioned going through the bed room, providing views of the backyard past and an opaque glass sliding display was put in between the WC and loo. An LED strip below the vainness unit, extra wall lights and small in-floor uplights across the tub accomplished the look. The toilet space seems greater than it’s because of its open plan nature.

READ  Balanced Masculine and Feminine Oakland Hills Home by Wick Designs

Abstract & Awards 

By rethinking the core points of the design and format LLI Design have reworked a tall vertical townhouse into a house with a sense of expansiveness and laterality, creating an uplifting and cozy residence for the homeowners.

As with nearly all of LLI Design’s tasks, the development, joinery, residence automation and landscaping have been carried out by our in-house vertically built-in groups – Pegasus Property & Pegasus Automation.

The mission was not too long ago awarded – Finest Inside Design Non-public Residence London, in the UK Property Awards 2015 / 16.  LLI Design are very proud to have received this Award, in competitors with quite a few London Interior Designers. Entrants’ schemes have been judged in opposition to a variety of design standards by a panel of over 70 inside design specialists from all around the world and chaired by two lively members of the Home of Lords : Lord Caithness and Lord Finest.

Picture credit score: Alex Maguire

Designed by: LLI Design

LLI Design supply a complete design service creating fantastically crafted interiors for discerning shoppers. Primarily based of their Studios in Highgate, London the inventive staff is led by Design Director Linda Levene. Her background as a style and textile designer is mirrored in her love of kind, texture and color.

READ  52 Master Bathrooms with Beautiful Woodwork

Latest tasks embrace the inside design and modernisation of properties in Hampstead, Fulham and Highgate together with a 10,000 sq ft victorian residence, a 12,000 sq ft new construct residence and the co-joining and re-planning of two flats to offer a single luxurious penthouse.

This post topic: Decor & Design

Other Interesting Things About Decor & Design Photos