Uluwatu, SAOTA’s First Completed Project in Bali, Indonesia

Jun 29th
Uluwatu by SAOTA

 

This resort‐impressed residence in Bali’s iconic surf vacation spot, Uluwatu, places a recent spin on native materiality and vernacular structure to create an expensive fashionable vacation residence deeply attuned to its stunning environment.

1 Picture Gallery: Uluwatu, SAOTA’s First Completed Project in Bali, Indonesia

This getaway residence designed by SAOTA in Uluwatu, on the south‐western tip of the Bukit Peninsula of Bali, Indonesia, is dramatically perched excessive on a limestone cliff edge. Ulu means “land’s finish” and watu means “rock”, which aptly describes the rugged fantastic thing about the wild, arid peninsula. Uluwatu can be identified for having a number of the world’s finest browsing seashores, and its steep, rocky cliffs present sought-after elevated ocean views.

SAOTA designed the home on a big east‐west‐oriented website dealing with the ocean on the jap facet. The size of the location allowed for the design to accommodate a resort‐impressed format with separate suites and residing areas in a fragmented association that weaves collectively indoor and out of doors areas. A collection of courtyards, gardens and different planted terraces are deftly woven into the structure, combining structured and naturalistic planting and creating a way that panorama and structure are meaningfully built-in. Actually, the design was partly impressed by the best way in which rocky ruins are, in time, reclaimed by the panorama, and are available to look nearly as if they’re a part of it.

READ  Pamela Anderson’s Malibu House is Available for Rent

A big palm‐lined entry courtyard creates a dramatic sense of arrival with a grand staircase floating over a cascading water function. Monolithic stone‐clad partitions add a singular design assertion to the expertise of getting into the home. The centralized entrance creates a focus on arrival, the place a lounge, eating room and coated terrace kind the core of the mobile association of buildings and pavilions, which radiate outwards, organically interspersed with planted courtyards and terraces. A big courtyard to the west gives an enclosed counterpoint to the huge views to the east.

Not solely does the fragmented nature of the constructing and out of doors areas eliminate inside passages solely, however it additionally facilitates the house’s “chameleon high quality”, a responsive association that expands or “shrinks” to accommodate each small and enormous teams of individuals. Even when the proprietor was to go to with out friends, he might occupy the primary suite and residing areas with out being conscious of the extra visitor rooms, so the grandeur of the association by no means loses a way of intimacy. Equally, all through the plan, giant areas comparable to the doorway, pool terrace and western courtyard are balanced with intimately proportioned residing areas.

READ  26 Portable Gazebos That Will Keep the Bugs Out!

The best way in which structure and exterior courtyards are interwoven means navigation via the buildings includes consistently crossing between structure and panorama, facilitating a robust sense of place. The seamlessly built-in indoor‐out of doors life-style can be a response to Bali’s local weather. A spread of coated out of doors areas and courtyards, pavilions and terraces provide quite a lot of out of doors experiences with various levels of canopy. The porous nature of the design encourages naturally cooling cross air flow to circulation in from the ocean. When the warmth turns into oppressive, it’s attainable to retreat into totally the totally enclosed, air‐conditioned lounge and eating areas.

Aesthetically and stylistically, SAOTA took inspiration from the native structure’s distinctive hybrid of mass and light-weight components, evident in conventional temples as a lot as in up to date buildings. The arrival areas of the home are characterised by giant‐scale, monumental mass partitions that includes darkish native stone cladding deeply scored by hand, in conserving with the dimensions and character of the home. Natural weathering imparts a way of pure patina and materiality.

In the primary residing areas, the distinctive vernacular timber pavilions typical of Balinese structure have been reinterpreted utilizing glass curtain walling, and the native light-weight timber roofs have been re‐envisioned as a floating concrete roof kind, superbly crafted with board‐marked concrete. This subtly playful reference to the timberwork prevalent in the native structure has as soon as once more been elevated in conserving with the dimensions of the mission. The attention‐catching slope of the roof is a climatically acceptable response to the east west‐orientation of the home, inviting in the morning gentle and opening up ocean views to the east whereas offering shelter from the tough afternoon gentle from the west.

READ  The Azumi, A Japanese Zen-Style Home By Webb & Brown-Neaves

All through the home, the feel of the concrete and pure finishes comparable to native stone have been overlaid with distinctive timberwork. Vertical screens, joinery and ornamental metalwork, such because the faceted bronzed aluminum behind the bar and in the cigar lounge, enrich the uncooked materiality with considerate particulars. Honed and unfilled travertine flooring present an expensive end underfoot whereas the continuity of the finishes imparts a way of calmness and cohesion. Excessive‐high quality imported European furnishings and finishes introduce a way of understated luxurious with a recent tackle pared‐again mid‐century design.

Datasheet

Project Title: Uluwatu

Project Location: Bali, Indonesia

Architects: SAOTA

Project Crew: Philip Olmesdahl, Mark Bullivant, Dominik George, Tasneem Mohamed & Carl Schmidt

Architect of File: H+H Structure

Project Supervisor: Penjor Bali Mandiri

Structural Engineer: Saka Undagi Design

Lighting Marketing consultant: Nipek

MEP Engineer: Wija Kusuma Nadi (Design & Assemble)

AV Marketing consultant: Twotimesmono

Amount Surveyor: Penjor Bali Mandiri

Contractor CV: Adi Jaya Utama

Inside Designer: Molteni & C

Landscaping: Bali Panorama Firm

Photographer: Adam Letch

Copy by: Graham Wooden

This post topic: Decor & Design

Other Interesting Things About Decor & Design Photos